İNSÜLİN DİRENCİ NEDİR VE DİYETİ NASIL UYGULANIR?

Diyet Listeleri kategorisindeki İNSÜLİN DİRENCİ NEDİR VE DİYETİ NASIL UYGULANIR? konusu
İNSÜLİN DİRENCİ NEDİR VE DİYETİ NASIL UYGULANIR?

İnsülin direnci , vücut dokularının verilen insülin hormonuna doğru tepkime oluşturmaması ya da glikozu hücre içine gönderme etkisinde azalma olması veya kaybolması anlamına gelir.

İnsülinin vücuttaki görevi glikoz maddesinin hücre içerisine doğru girmesine olanak sağlamaktır. Hücre içine alınan bu glikoz enerji oluşumunda görev almaktadır diğer bir görevi ise glikozu yağ ve kas dokusuna taşımak suretiyle burada glikojen olarak depolanmasının sağlanmasıdır. İnsülin metabolizmasında  bozulma meydana gelir ve dokular insülinin müdahale etmesine engel olursa glikoz kanda birikeceği için kan şekerinde yükselme görülebilmektedir. Özetleyecek olursak insülin direnci kanda glikozun birikmesi sonucunda pankreasın insülin hormonunu arttırarak fazla salgılaması insülin direncinin oluşması olarak tanımlanabilir.

 

İnsülin Direnci Kimlerde Görülmektedir?

 

İnsülin direncinin oluşmasında birçok faktör bulunmaktadır. Bunların en önemlisi fazla kilolu olmaktır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki fazla kilolu olan bireylerde pankreasından daha fazla insülin hormonu salgılanmakta ve hücrelerin insüline daha az tepkime verdiği görülmüştür. Bu durumun sonucunda insülin direnci daha sık meydana gelmektedir.

İnsülin direncinin artmasına yol açan diğer faktörler ise;

Yaş faktörü insülin direncinin oluşmasında etkili bir rol almaktadır. Yapılan çalışmalarda genç bireylerdeki insülin direnci görülme oranı yaşlılara göre daha yüksek olduğu görülmektedir. Buna etken olan neden ise büyüme hormonu olarak ifade edilmektedir.

 

Genetik faktörler

Egzersiz Eksikliği

Gebeliğin son 3-4 ayında insülin direncinde artış görülmektedir.

 

İnsülin Direnci Diyeti Yaparken Dikkat Edilmesi Tavsiye Edilen Konular

 

İşlenmiş gıdalardan uzak durulması gerekmektedir.

Beyaz ekmek , makarna , pirinç pilavı ve nişasta içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.

Meyve tüketimi bırakılmamalıdır.

Aşırı yağ tüketiminden uzak durulmalıdır. Etlerin yağlı kısmı tüketilmemelidir.

Lif içeren sebzeler kan şekerinin geç yükselmesinde etkilidir bu nedenle öğünlerde yemeklerin yanında salata bulunmalıdır.

 

İnsülin Direnci Diyet Listesi

İnsülin direnci diyeti kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Her kişinin günlük alması gereken kalori miktarı ve kan şekeri düzeyine bağlı olarak tüketilecek besin miktarı da değişkenlik göstermektedir. Bu liste ile şeker problemlerinden çok kısa süre içinde kurtulabilirsiniz.




Kullanıcı Yorumları

İNSÜLİN DİRENCİ NEDİR VE DİYETİ NASIL UYGULANIR? konusu hakkında yorumlar..

Lütfen konu hakkında yorum bırakabilirmisiniz ?


© 2016 - 2024 E-zayıflama - Tüm Hakları Saklıdır. İçerik Problemleri İçin Lütfen İletişim Sayfasından İletişim Yollarını Deneyiniz.
E-Zayıflama ; CC Holding İştirakidir.